13 maja, poniedziałek
18:00 | Iluzjon | Debata "Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia" po filmie "Historia ruchu Slow Food"W języku polskim / In Polish
Wstęp wolny.
Pierwszeństwo mają osoby z biletem na poprzedzający debatę seans.
W ostatnich latach obserwujemy coraz większą obecność różnorodnych ruchów kulinarnych: slow food, powrót do tradycji, diety „radykalne”. Jedzenie staje się również bohaterem ogromnej liczby przekazów medialnych. Czy to wynik wzrostu świadomości konsumentów czy kolejna popkulturowa moda? Debata zorganizowana w ramach Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej (Po)Wolne jedzenie. Slow Food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku (13-14 maja 2013, Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej i festiwal PLANETE+ DOC).
Uczestnicy debaty:prof. dr hab. Wiesław Godzic – wykładowca SWPS, medioznawca, filmoznawca, redaktor naczelny kwartalnika Kultura Popularna
Lucyna Zembowicz – fundacja Generator, filmoznawczyni, edukatorka, szefowa warszawskiego oddziału ruchu Slow Food, organizatorka kuchnia+ food film fest
Aleksandra Kleśta-Nawrocka – UMK, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia, etnolożka, historyczka, zajmuje się historyczno-kulturowym fenomenem kuchni staropolskiej
Marta Dymek – prowadzi bloga Jadlonomia.com, propaguje wegańskie jedzenie, prowadzi warsztaty kulinarne, pisze dla Chickpea Magazine (Nowy Jork), Świata Win i magazynu VEGE
Moderator:
dr Radosław Filip Muniak – (SWPS), filozof, kulturoznawca, redaktor czasopisma LiteRacje