PDFF 2013 PDFF 2013

Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa "(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku"


Poniedziałek, 13 maja – wtorek, 14 maja, Iluzjon, Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej

W języku polskim
Dla słuchaczy wstęp wolny

Ostatnie lata przynoszą szczególny renesans rozmaitych ruchów i mód kulinarnych, a temat jedzenia przewija się w niezliczonych przekazach medialnych. W tym roku na festiwalu filmowym PLANETE+ DOC po raz pierwszy prezentowana jest sekcja Jedz lokalnie, myśl globalnie, która dotyka tematu kulinariów. Również w nauce jedzenie staje się coraz częstszym obszarem badawczym.

Warto zastanowić się na ile jedzenie (czynności związane z jego wykonywaniem i spożywaniem) może stanowić świadomy wyraz – a może nawet demonstrację – światopoglądu i tożsamości spożywającego. Czy to, co i jak jemy, może być dowodem poczucia naszej wolności i niezależności, czy może najczęściej wyraża nasze zniewolenie w ramach społecznych i kulturowych norm i wartości? Czy parafrazując znane sformułowanie, można by powiedzieć: pokaż mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś?

RAMOWY PROGRAM KONFERENCJI:

(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku

13 maja
Iluzjon, Narbutta 50a

10.00-11.50 Część I
(wstęp wolny i otwarty dla wszystkich chętnych)

10.00: rozpoczęcie konferencji
10.10-10.30: dr Ewa Kopczyńska [UJ, Instytut Socjologii], Żywność prosto zpola w świecie późnej nowoczesności
10.30-10.50: mgr Joanna Jeśman [SWPS, Kulturoznawstwo], Sztuka kulinarnapostczłowieka, czyli bioartystyczny Master Chef
10.50-11.10: mgr Dominika Potkańska [UW, Instytut Socjologii; Instytut SprawPublicznych], Zmierzch epoki konsumenta, czyli jak wspólne zakupy i uprawaekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków?Badania odradzającego się ruchu żywieniowego kooperatyw spożywczych w Polsce
11.10-11.50: dyskusja
11.50-12.20: przerwa

12.20-14.00 Część II
(wstęp wolny i otwarty dla wszystkich chętnych)
12.20-12.40: dr Radosław Muniak [SWPS, Instytut Kulturoznawstwa], Filozofiakanibalizmu
12.40-13.00: mgr Joanna Mroczkowska [UW, Instytut Etnologii i AntropologiiKulturowej], Czy Słoiki są slow? Jedzenie a tożsamość na przykładziemobilnego pokolenia z Podlasia
13.00-13.20: dr Monika Szkarłat [UMCS, Zakład Stosunków Międzynarodowych],Prawo do właściwego wyżywienia - wymiar prawnomiędzynarodowy
13.20-14.00: dyskusja
14.00-16.00: przerwa
16.15: projekcja filmu "Małże i miłość"(wstęp biletowany; bilety do kupienia od 4 maja w kinie Iluzjon)
18.00: projekcja filmu "Historia ruchu Slow Food"(wstęp biletowany; bilety do kupienia od 4 maja w kinie Iluzjon)
ok. 19.30 (bezpośrednio po filmie): debata "Jeść! Kulturowe kontekstyjedzenia"

paneliści: prof. Wiesław Godzic (SWPS), Lucyna Zembowicz (Slow FoodWarszawa), Aleksandra Kleśta-Nawrocka (UMK, Centrum Badań nad Historią iKulturą Wyżywienia) oraz Marta Dymek (http://www.jadlonomia.com)
moderator: dr Radosław Filip Muniak
(wstęp wolny i otwarty dla wszystkich chętnych; w przypadku braku miejscpierwszeństwo mają osoby, które kupiły bilet na projekcję filmu "Historiaruchu Slow Food")

14 maja
SWPS, Chodakowska 19/31

11.00-18.00: Le Targ w SWPStarg zdrowych, tradycyjnych produktów prosto od producentówmiejsce: dziedziniec szkoływięcej informacji: http://www.facebook.com/LeTargMarket

10.30-12.00: Część III
sala: S313(wstęp wolny i otwarty dla wszystkich chętnych)
10.30-10.50: Katarzyna Twardowska [Międzywydziałowe Indywidualne StudiaHumanistyczne],"Baby do garów!", czyli feminizm od kuchni
10.50-11.10: mgr Monika Sońta [Akademia Leona Koźmińskiego],mgr AgnieszkaChwiałkowska,mgr Joanna Turkiewicz [UMK, Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania],Kulinarne pamiętnikopisarstwo 2.0, czyli smakowite kąski polskiej blogosferykulinarnej w trzech daniach
11.10-11.30: mgr Ariel Modrzyk [UAM, Instytut Socjologii], Zużywanie imarnowanie jedzenia a kompetencje kulturowe oraz kulinarne. Czyli ohabitusach marnotrawczych

11.30-12.00: dyskusja
12.00-12.20: przerwa
12.20-14.00: Część IV
sala: S313(wstęp wolny i otwarty dla wszystkich chętnych)
12.20-12.40: mgr Katarzyna Butryn [UJ, Instytut Europeistyki], Zdrowejedzenie -przyjemność czy obowiązek? Zdrowa żywność w świetle socjologiizdrowia i choroby
12.40-13.10: Agnieszka Długosz [wolnakuchnia.pl], Tomasz Trąbiński[instruktor Tai Chi Chuan, Yang Feng Chi Sao,Tuan Chin], Wolna kuchnia iwolny umysł - uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności
13.10-13.30: dr Aleksandra Drzał-Sierocka [SWPS, Instytut Kulturoznawstwa],Food film na opak.Antyestetyczny wymiar jedzenia w "Wielkim żarciu" MarcoFerreri
13.30-14.00: dyskusja
14.00-15.30: przerwa
15.30-17.00: pokaz wegańskiego gotowania z Jadłonomia.com, czyli jak smakująwegańskie burgery?
sala: S306
organizator: Marta Dymek i Jadłonomia.com (http://www.jadlonomia.com)(wymagane wcześniejsze zapisy, liczba miejsc ograniczona;kino.swps@gmail.com)

18.00: LiBacje intelektualneklub Solec, Solec 44 (http://www.solec.waw.pl)(wstęp wolny i otwarty dla wszystkich chętnych)
panel dyskusyjny: "Jadalne/niejadalne? Rzecz o kulinarnym egzystencjalizmie"
paneliści: dr Radosław Filip Muniak (kulturoznawca, SWPS), MarylaMusidłowska (dziennikarka kulinarna), Aleksander Baron (szef kuchni w Solcu)
współorganizator: Stowarzyszenie LiteRacje (http://literacje.pl)

Szczegóły na:www.facebook.com/powolnejedzenie